bulbs.se logo

LÖKABLOGGEN - tankar och idéer från LÖKALANNET

som finns i Stora Hultrum utanför Gränna

Historien om en unik krolliljaKallmoraliljan

Telefonen ringde en dag i början på hösten. Det var Karin Hansson i Kallmora utanför Orsa som ringde. Hon hade hört att vi odlar och säljer våra gamla krolliljor och hon hade en underbar berättelse. Läs vidare...

Karin sa: Jag behöver någon som kan ta hand om och odla de här gamla liljorna – jag börjar bli för gammal ( fast hon är bara 75+). Är ni intresserade av att köpa mina lökar? Jag har försökt med handelsträdgårdar m.m. i närheten – men ingen är intresserad eller kanske inte förstår vad jag har.

Men vad är det du har Karin?

Jo jag har ett bestånd med dubbla krolliljor som funnits här på gården sen förra sekelskiftet minst. Min far hade några stycken – men jag har förökat dem och skött om dem så nu har jag några hundra och nu har det blivit för mycket för mig.

Wow – har du dubbla krolliljor? – Det har vi aldrig hört talas om – finns det verkligen?

Jadå – det finns hos mig, sa Karin. De har blivit listade av Lökuppropet och Karin Persson från SLU har varit här för några år sedan – hon har fått lökar av mig som de nu har i genbanken i Alnarp. De har pratat om att den ska få ett eget namn också.

Under samtalet googlade jag frenetiskt – Kallmoraliljan , dubbel krollilja, Lilium Martagon Double o.s.v. o.s.v. – men jag hittade absolut INGENTING.

Har du några bilder av den? Jodå – några pappersbilder har jag – jag skickar ett brev till er – men hur många kan ni köpa?

Om det du säger stämmer så köper vi alla du vill sälja!

Några dagar senare dök det upp ett brev – 3 lökar och några pappersbilder – det är dem du ser här i blog-posten.

Vi sade bara – WOW igen. Så vackra. Så ovanliga. Så unika.

Jag lade ut en fråga på ett trädgårdsforum med mycket kunskap för att söka mera information – och då visar det sig att liknande liljor finns i Norge och har sålts från en handelsträdgård. Någon verkar också finnas i Danmark och det ryktas om att de funnits i England. Efter kontakt med den norrman som odlat dem visar det sig att hans odlingsbestånd farit riktigt illa för några år sedan och han har inga till salu längre – och handelsträdgården ska läggas ner……

Jag ringer till Karin Persson på SLU som är Projektledare för Lök- och knöluppropet. Hon blir verkligen glad och tycker att det är trevligt att denna lilja nu kommer ut till försäljning och spridning – det är en del av syftet med att odla en genbank. Men vad ska den kallas? Vi får lökarna från Kallmora snart – och vi vill sätta rätt namn från början. Karin ber oss vänta några dagar – hon ska samråda med botaniker i Göteborgs Botaniska.

Efter några dagar återkommer hon och beslutet är att denna unika lilja får ett riktigt långt namn.

Lilium Martagon forma flore Pleno ’Kallmora’

En ny – men riktigt gammal lilja är nu född!!

Vi säljer ett begränsat antal och kommer att plantera ett större antal själva för att under kommande år löpande kunna erbjuda dessa till våra kunder.

Oooh så spännande att få vara med om en sån här sak – det är sådant som gör det värt att driva hela vår lökverksamhet.

Vid pennan
Bosse Jägenstedt

Foton:
Karin Hansson

Ägare och vårdare av ursprungsbeståndet i Kallmora under decennier

Karin Persson

Projektledare för Lök- och knöluppropet Sveriges lantbruksuniversitet Alnarp

Är du intresserad av att köpa Kallmoraliljan - den finns under menyn Krolliljor - Kallmoraliljan - länk
De skördas enbart på hösten och säljs huvudsakligen då - men ett fåtal som övervintras i kruka kan ibland säljas på våren. Ställ dig i kö genom att lämna din mail på produktsidan.