Stjärnflocka

Stjärnflocka (Astrantia), få blommor har så behagliga och samtidigt så neutrala färger, som Stjärnflockans! Passar därför utmärkt med nästan alla andra perenner. Även växtsättet, med upprätta ruggar, gör att den är lätt att samplantera. Bra grannar i rabatten är funkia, lägre prydnadsgräs och silverax. Mycket odlingsvärd och härdig gammal perenn, som trivs i både sol och lätt skugga. I soliga lägen blir blommornas färg starkare och även bladen får mer färg. Jorden ska vara lätt fuktig men väldränerad, närings- och humusrik. Sällan skadegörare som angriper.

Höjden varierar mellan 30 - 90 cm beroende på sort och stjärnflockans blad är dekorativa. Blomningstiden är juni - juli, men om man klipper av vissna blommor kan blomningen pågå längre, in i september. Blommorna är riktiga konstverk, så ta en nära titt! De behåller färgen bra, även vid torkning, eternell.

Namnet astrantia har den troligen fått från grekiskans ’astron, aster’ = stjärna. Sorten ’Sunningdale Variegated’ odlas oftast för sina läckra gulbrokiga blad. Men med tiden kan brokigheten avta. Då kan man beskära den hårt efter första blomningen eller odla den i full sol på fuktig växtplats för att behålla brokigheten.

Product added to wishlist

Vi använder cookies för en bättre användarupplevelse!