Liljor

Liljor (Lilium) är fantastiska växter, de flesta blommar i juli-augusti. Alla liljor är perenna och övervintrar i väldränerade lägen i hela landet. I Sverige förekommer inga arter naturligt. Dock kan de tre arterna brandlilja (L.bulbiferum), krollilja (L.martagon) och tigerlilja (L.lancifolium) förekomma förvildade. De flesta liljor i trädgårdsodling är hybrider.

Vid plantering är det viktigt med näringsrik väldränerad jord, löken får inte bli stående i väta men inte heller torka ut. Blanda gärna sand runt lökarna och mylla ner ca en matsked benmjöl per lök -  det ger löken fosfor och kalium som den mår bra av. Planteringsdjup ca 10-15 cm. Undantag från Madonnalilja som ska planteras ytligt.

En tumregel är att liljan vill ha blomman i solen och rötterna i skuggan så samplantera gärna tillsammans med exempelvis Funkia. Liljor blir vackrare i grupper för större effekt. Mellanrummet bör vara så stort att blommorna inte trängs med nästa lilja, oftast är 20-25 cm lämpligt.

Om löken börjar växa och du inte kan plantera direkt när du får din leverans kan den jordslås i en kruka och ställas svalt tills plantering.

Product added to wishlist