Daglilja

Daglilja (Hemerocallis). Hemerocallis kommer från grekiskans hemera som betyder dag och kallos som betyder vacker. Varje blomma på dagliljan är vacker och varar i just en dag. Men den har en lång blomningstid tack vare alla blommor som utvecklas. Blommar under perioden juli till september.

Dagliljans blad kommer tidigt på våren och blir en vacker kontrast till vårblommorna. Just bladen har ett högt dekorativt värde som man ofta bortser ifrån. De är liljeliknande, jämnbreda och smala och bildar stora vassruggar. De är vacker att använda i kombination med vårblommande tulpaner och, något man kanske inte tänker på i första hand, som mycket fräcka marktäckare! Några andra goda grannar i rabatten är funkia, bergenia och prydnadsgräs. Daglilja går bra att plantera i kruka. Blanda då gärna olika sorter som varierar i höjd och blomningstid.

Daglilja är lättodlad och trivs i både sol och halvskugga i näringsrik, lätt fuktig och väldränerad jord. Det är en tålig gammaldags växt. De arter som först odlades i Sverige var brunröd och gul daglilja. För att få bästa blomning, vattna generöst och göd var tredje vecka under våren, fram till att knopparna visar sig. Dela på plantan ungefär vart annat eller vart tredje år för att dagliljan ska behålla sin spänst och skönhet.

Dagliljans knoppar är ätliga och används i Asien som grönsak, bland annat i soppor.

Product added to wishlist

Vi använder cookies för en bättre användarupplevelse!