Pion

Pion (Paeonia) är en av våra äldsta och kära mormorsblommor. Den första kända, odlade pionen i norden var bondpion, den och luktpion är de vanligast förekommande i gamla trädgårdar.

De flesta luktpioner blommar i juni och en bit in i juli och växthöjden är oftast 70 – 90 cm. Härdiga i hela landet. Jorden ska vara djup, humusrik, fuktighetshållande och väldränerad, och gärna något kalk- och lerhaltig. Soligt läge med lätt skugga, några timmar under dagen, är idealiskt.

Vackrast är det med pioner i stora grupper, men en sådan rabatt kan bli lite trist när blomningen är över. Plantera därför gärna tillsammans med mindre träd som japanska lönnar och med perenner såsom hosta, höstanemoner och med tulpaner och narcisser på våren. De röda skotten på pion signalerar vårens ankomst!

Plantera inte för djupt. Sätt ner jordstammen i gropen med skottanlagen uppåt, de ska ligga på ca 5 cm djup. Tillsätt gödsel och benmjöl. Gödsla därefter årligen efter blomningen. Pioner med tunga blommor kan behöva stöd. På hösten ska man inte förhasta sig med saxen och ansa överblommat. Många har nämligen underbara frökapslar som tål att tittas på!

Pioner trivs länge på samma växtplats, men den gamla myten att pioner inte tål att flyttas, är ingen generell sanning. Bondpion och luktpion är lättodlade och kan flyttas utan någon större inverkan mer än att blomningen blir något mindre det första året efter omplantering. Är det ett äldre exemplar som ska flyttas, måste du dela den samtidigt.

Product added to wishlist