Akleja

Akleja (Aquilegia) är en mycket gammal kulturväxt och en typisk överlevare vid gamla gårdar och ödetorp. Den är förvildad i Sverige och har då oftast den naturligt, blåvioletta färgen. Men rosa, vita eller tvåfärgade kan förekomma. De odlade sorterna däremot skiftar mycket i både färg och form. Dessutom frösår och korsar sig aklejor så det uppstår hela tiden nya former. Namnet kommer av latinets aquila = örn, och hänvisar till blommornas sporrar som liknar krökta örnnäbbar.

Det finns aklejor för både naturalistiska planteringar, woodland, stenparti och rabatt. Vackrast är aklejor när de får lite fritt spelrum, i framkanten av ett buskage, i blomsterängen, men även när den tillåts sprida sig lite efter egen vilja i den vanliga rabatten. Vill man hålla den mer samlad och inte låta den fröså sig lika mycket, klipper man av fröställningarna efter blomningen.

Efter blomningen, på försommaren, förlorar bladverket sin fräschör. Klipp bort det mesta av plantan, så kommer nya friska blad och den kan blomma om på sensommaren. Aklejan fungerar bäst i lätt näringsrik, fuktig men väldränderad jord på halvskuggig plats. Kan odlas i full sol men kravet på fuktighetshållande jord blir högre. Plantera gärna tillsammans med höga nävor och funkia/hosta som är en fin kontrast till det småbladiga på aklejan och båda trivs på lite mer skuggig växtplats.

Aklejan är omtyckt av humlor och ratas av rådjur. Ansågs förr giftig men användes mot skabb och sår.

Product added to wishlist