Pioner - Plantering och skötsel

Pion (Paeonia) är en av våra äldsta och kära mormorsblommor. Den första kända, odlade pionen i norden var bondpion, den och luktpion är de vanligast förekommande i gamla trädgårdar.

Doftpion - Paeonia lactiflora

Paeonia lactiflora, Doftpion tillhör de örtartade pionerna. De flesta luktpioner blommar i juni och en bit in i juli och växthöjden är oftast 70 – 90 cm. Härdiga i hela landet. På våren är det fördelaktigt att sätta dem i kruka och låta dem etablera sig över sommaren för att plantera dem på växtplats på hösten när bladverket vissnat. Pioner trivs bäst, och får rikligast blomning i full sol. De trivs även på skuggigare ställen och får då ofta något länge blomningstid. 

Sätt dem inte nära buskar och träd som konkurrerar om vattnet! När du ska plantera pionen gräver du en grop på cirka 30 centimeter och fyller i lite kompost eller gödsel i hålet. Fyll upp jord. Jorden ska vara humusrik, fuktighetshållande och väldränerad, och gärna något kalk- och lerhaltig. Placera pionens rötter med ögonen (de nya skottanlagen) några cm ner i jorden. Viktigt att inte plantera för djupt, då kan blomningen utebli eller pionplantan ruttna. Gödsla måttligt, en gång på våren är lagom.

Vackrast är det med pioner i stora grupper, men en sådan rabatt kan bli lite trist när blomningen är över. Plantera därför gärna tillsammans med mindre träd som japanska lönnar och med perenner såsom hosta, höstanemoner och med tulpaner och narcisser på våren. De röda skotten på pion signalerar vårens ankomst!

På hösten, när pionen vissnat ner helt eller delvis, bör du klippa bort bladen. Om bladen lämnas kvar över vintern kan pionen bli drabbad av t.ex. bladmögel. Täck gärna runt pionen med granris vintertid. Doftpioner är perenna och vissnar ner helt på vintern. De passar som solitär eller i rabatt. Fantastiskt fin som snittblomma. Många sorter behöver stöd när de blir större.

Pioner trivs länge på samma växtplats, men den gamla myten att pioner inte tål att flyttas, är ingen generell sanning. Bondpion och luktpion är lättodlade och kan flyttas utan någon större inverkan mer än att blomningen blir något mindre det första året efter omplantering. Är det ett äldre exemplar som ska flyttas, måste du dela den samtidigt

Trädpioner/buskpioner - Paeonia suffruticosa

Vedartad pion som härstammar från Kina och kan bli 1-2 meter höga. Trädpionen har en underbar doft och trivs i lätt eller vandrande skugga, skyddad från vind. Den tappar bladen på hösten men behåller sitt hårda grenverk.

Planteringsgropen ska förberedas på samma sätt som för örtartade pioner, i god näringsrik jord. Det är bra om plantan sätts lite snett, ca 45 graders lutning, mot solen, för att underlätta bildandet av rötter och knoppar. En något sluttande rabatt fungerar också. Plantera så att förädlingsstället kommer 10-15 cm under jordytan. Täck med täckbark efter planteringen, och gödsla lite.

Vintertid är det bra att täcka med löv eller granris. Ge lite benmjöl både höst och vår.

Itoh Pioner

Itoh Pioner är hybrider mellan Doft- och Trädpioner. Mycket eftertraktade av samlare, lättetablerade och mycket härdiga.